Japán szakácskések, érdekességek, receptek és minden más!

2025. július 15. 15:19 - Satake

Hogyan használd helyesen a japán szakácskéseket?

Mire alkalmas és mire nem alkalmas egy japán kés és hogyan kell jól használni?

helyesvagasfoto1.jpg

Ha valaha is volt szerencséd egy igazi japán késhez, akkor tudod, milyen hihetetlenül éles és pontos tud lenni. Ezek a műalkotások nemcsak szépek, de a megfelelő használattal forradalmasíthatják a konyhai munkádat. De mi is a titka a helyes használatnak, és miért van az, hogy nem mindegy, hogyan nyúlunk hozzájuk? Ugyan minden japán késre igaz, de nézzük meg ezt a Satake kések tükrében, hiszen már úgyis nálunk jársz!

A japán kések különleges éle és a helyes vágástechnika

A japán szakácskések, ellentétben a nyugati típusú konyhakésekkel, különösen finom élszöggel rendelkeznek. Ez az, ami lehetővé teszi számukra a rendkívüli élességet és a hihetetlenül precíz vágásokat. De ez a finom él érzékeny is!

helyesvagasfoto2.jpg

  • A mozdulat a lényeg: Felejtsd el a durva, csapó mozdulatokat! A japán késekkel nem „vágunk”, hanem „szeletelünk”. Képzeld el, hogy a kés élét végigvezeted az alapanyagon, egy finom, húzó vagy toló mozdulattal, mintha csak gyalulnád azt.
  • A „rocking cut” technika (ringató vágás): Sok séf használja ezt a technikát, ahol a kés hegye végig a vágódeszkán marad, és a markolatot emelgetve, ringató mozdulatokkal haladsz végig az alapanyagon. Ez minimalizálja az élre ható oldalirányú erőt és védi azt.
  • Nyomás helyett élesség: Ne erőlködj! Amikor egy japán kés - például egy Satake – van a kezedben, akkor minimális erőfeszítéssel siklik át a legtöbb alapanyagon. A túlzott nyomás csak tönkreteszi az élt.
  • Vágódeszka: Mindig fa vagy esetleg műanyag vágódeszkát használj! Üveg, kő vagy kerámia „deszkák” azonnal kicsorbíthatják a finom élt. De, ahogy a neve is mutatja a deszka igazából fából van. A műanyag a professzionális felhasználási környezet miatt került inkább megemlítésre, hiszen a munkahelyén a legtöbb szakácsnak azon kötelező dolgoznia.

Mire NEM alkalmasak a japán kések?

Pontosan a már említett finom élszög miatt a japán kések rendkívül sérülékenyek lehetnek, ha nem megfelelően használják őket. Képzeld el a különbséget:

autok.jpg

  • Egy igazi terepjáró  kiválóan alkalmas arra, hogy felkapaszkodjon egy meredek, sziklás hegyre, de nem fogod szeretni városi környezetben vagy versenypályán.
  • Ezzel szemben egy japán sportautó (ez a te precíziós Satake késed) a versenypályára való! Hihetetlenül gyors és pontos az aszfalton, de ha megpróbálsz vele terepezni, hamar rájössz, nem erre találták ki!
  • MINDENT HASZNÁLJUNK A FUNKCIÓJÁNAK MEGFELELŐEN!

Ugyanez igaz a japán konyhakésekre és szakácskésekre is!

Íme, mire NEM szabad használnod őket:

  • Csontok vágása: Soha ne vágj csontot, porcot, fagyott élelmiszert vagy más kemény anyagot japán késsel! Ezekhez speciális, vastagabb élű bárdok valók. A finom él azonnal kicsorbulhat vagy eltörhet.
  • Konzervnyitás/Üveg kinyitása: Abszolút tilos! Ezek a feladatok nem késeknek valók, főleg nem a japán késeknek.
  • Feszítés vagy emelés: Ne használd a kést feszítővasnak! Az oldalirányú nyomás károsíthatja az élt és akár a pengét is elgörbítheti.
  • Vágás kemény felületen: Ahogy már említettük, kerülj minden olyan vágási felületet, ami keményebb, mint a fa vagy puha műanyag. Gyakori példa: porcelán tányér! Bár igaz, a tányéron való vágás nem csak a japán késeknek nem tesz jót.
  • Mosogatógép: Soha ne tedd mosogatógépbe a japán késedet! Az agresszív mosószerek és a mosogatógépben való ütközés más eszközökkel maradandó károsodást okozhat az élen és a markolaton is. A fa markolatok különösen érzékenyak lehetnek a hosszan tartó áztatásra - mosogatásra. Mindig kézzel, vízzel és enyhe mosószerrel mosd el, majd azonnal szárítsd - töröld meg. Különösen igaz ez a szénacél késekre!

A Satake és más japán kés gyártók a precizitásra és a kiváló vágóteljesítményre fókuszálnak. Ha odafigyelsz a helyes használatra és elkerülöd azokat a dolgokat, amikre nem valók, akkor a japán szakácskések évtizedekig hűséges társad lesznek a konyhában, és minden egyes vágás egy élmény lesz velük!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://satakejapan.blog.hu/api/trackback/id/tr8318908408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Japán szakácskések, érdekességek, receptek és minden más!
süti beállítások módosítása